Zelf zorg Moet Niet

Volgend jaar ga ik beter voor mezelf zorgen. Niet zo door jakkeren. De lat mag wat omlaag. Ik moet meer ontspannen en 138 variaties op deze zinnen hoor ik vaak. En dan weet ik, dat gaat je niet lukken. Ook niet in januari.

Misschien denk je; moet jij eens opletten. Dat gaat me zeker lukken. Mooi! Als dit de liefdevolle steun is die je nodig hebt om beter voor je zelf te zorgen, ben ik blij. Meestal blijft het echter bij dat verontwaardigde gevoel. Er is namelijk een reden dat het tot nu toe niet gelukt is. Dezelfde reden als dat je zo’n uitspraak nodig hebt om het anders te gaan doen.

Ik neem je mee in wat ik zie gebeuren als bovenstaande uitspraken worden gedaan. Natuurlijk laat ik je ook zien wat dan wél echt helpt.

Het zijn allemaal goede intenties en voornemens om te GAAN doen. Het is gericht op later. Niet op nu. Je voelt NU hoe moe je lijf is, je stijve schouders, dat grieperige gevoel in je spieren en misschien zelfs hartkloppingen. Je merkt nu dat je foutjes maakt, snel afgeleid bent, het overzicht niet meer hebt en hoe ver je van jezelf afstaat. Dát is een deel van de brandstof (over het andere noodzakelijke deel gaat het een volgende keer) die je nodig hebt om veranderingen aan te brengen én om ze vol te houden.

Het vraagt namelijk verandering in keuzes, er naar kijken en handelen. Die kan je niet alleen met je hoofd maken. Dan blijf je doen wat je altijd deed met een kleine twist en gaat het je niet die balans brengen waar je naar op zoek bent. In het begin lukt het wel vaker nee te zeggen, tijd inruimen om te ontspannen. Het gaat vlak na de vakantie wat beter (let op het woordje: “wat”) en je stelt jezelf gerust.

Maar al gauw blijken er meer zieken te zijn op je werk, wordt er een ouderavond gepland op de avond dat je eigenlijk voor jezelf had bedacht, wordt je hulp gevraagd door familie. Het leven komt er weer bij en blijft er weinig meer van de intenties over. Ben je weer teleurgesteld en voor je het weet vertel jij jezelf dat je nu eenmaal zo bent. Tsja. (Wil je dat?)

Daarbij komt het uit een moeten – gevoel. Dat is de grootste bottle neck. Als je moeten als neutraal ervaart, is er niks aan de hand. Vaker voelt moeten als extra druk. Je hebt al last van al die moetens en gooi je er nog eentje bij. Klinkt niet logisch toch? Nog meer ballen in de lucht maakt dat je een stapje harder gaat lopen om het voor elkaar te krijgen, wat natuurlijk averechts werkt. En in de zoektocht van het hoe blijf je hangen in het plannen maken in plaats van slim en effectief doen.

“Ik moet meer ontspannen” werkt altijd averechts, want je spant letterlijk aan en je voert strijd met jezelf als het niet lukt. Je zit teveel in de geforceerde doe modus en te weinig in de waarnemer modus. Dan zou je namelijk aandacht hebben voor welke sensaties er zijn, hoe het voelt en wat het met je doet. Dus zolang er teveel moeten op zit, ben je maar half aan het zelf zorgen. Doe het dan niet, scheelt energie

Als je er NU last van hebt, waarom zou je dan wachten tot 1 of 2 januari? Ben je weer ruim een week verder. Er zijn genoeg kleine effectieve dingen die weinig tijd vragen die je vandaag al zou kunnen doen. Die een groot verschil maken. Als je het regelmatig toepast zijn ze als een sneeuwbal effect.

Zelf zorg omdat je het Wil  is vanuit een heel andere energie dan vanuit moeten.

Heeft dit je een inzicht gegeven of wil je weten wat mijn beste tips zijn voor jou? Stuur me een berichtje. Vind ik leuk😊

Voor mijn eigen zelf zorg ga ik de komende twee weken vakantie houden. Knuffelen, spelletjes doen, wandelen met Jack, boek lezen en vooral veel samen zijn.

Ik wens je fijne dagen met je geliefden dicht bij je en degene die er niet bij kunnen zijn met warme herinneringen in je hart.

The best and most beautiful things in the world cannot been seen or even touched, they must be felt with the heart. – Helen Keller

Liefs, Geralda

P.S  Heb ik je opgeschud? Mooi! Dan is het nu het moment om de koe bij de horens te vatten en actie te ondernemen. Zodat je in januari een vliegende start maakt. Wil je weten wat ik daarin voor jou kan doen;

* leen een half uurtje mijn hoofd en ik denk met je mee wat jij nu effectief en slim kan doen, zodat het wél lukt met die balans. Je mag me al je vragen stellen en ik geef je mijn beste gepersonaliseerde tips. Graag even sparren

* Doe deze heerlijke meditaties of visualisaties: Ja, die wil ik uitproberen

* doe mee met de workshop op vrijdagmiddag 19 januari; frisse start om de balans van de vakantie ook te behouden als school, werk en sport weer je dagen vullen. Of juist de balans te vinden 😊 Lekker praktisch. Hier lees je er meer over.

* ben je echt toe aan een bold move, wil je dat 2024 jouw jaar wordt?; ga dan gelijk all the way en laten we samen jouw balans goed neerzetten én verstevigen. We gaan dan even bellen om te kijken of we de juiste match zijn. HIer kan jij er alles over lezen en  hier kan jij aanmelden voor een belafspraak (gratis en je zit nergens aan vast)

PS II. Is het inmiddels zodanig met je gesteld dat het een moeten is vanuit niet meer anders kunnen, schakel dan gelijk professionele hulp in. En ik bedoel letterlijk nu een afspraak maken. Het gaat tenslotte om je gezondheid. En je levensgeluk.

Plaats een reactie