Zorgzaam

Miriam maakt zich zorgen om haar dochter. Ze is een meisje dat zich druk maakt of het wel goed gaat met iedereen om haar heen en de wereld lijkt op haar schouders te rusten. Ze is ontzettend zorgzaam. Haar moeder zou willen dat ze wat luchtiger in het leven kon staan. Meer genieten en gewoon lekker kind zijn.

Miriam herkent zich wel in haar dochter. Ook zij zorgt graag voor anderen. Ze vindt het fijn als anderen het goed hebben en belangrijk om klaar te staan als ze haar hulp nodig hebben. Als ik doorvraag blijkt ook dat het regelmatig ten koste gaat van zichzelf.

Samen met Miriam kijk ik naar wat haar dochter haar spiegelt. Zodat ze zich bewust wordt wat maakt dat ze zichzelf op de laatste plaats zet. Hoe haar patronen haar in de weg zitten. Met de vertaling gaan we nog een stapje verder, naar de kern van het verhaal. De vinger precies op de zere plek. Waardoor het kan veranderen, verzachten en meer in balans kan komen. Voor moeder en dochter.

Los van haar verhaal zit er een inzicht in zorgzaam zijn, waar we allemaal wat mee kunnen.  

Wellicht herken jij dat wel, dat zorgzame. Het is natuurlijk ook een mooie eigenschap, oog en oor hebben voor de ander. Je best doen om bij te dragen dat mensen om je heen, zorgen dat degenen die je lief vindt het goed hebben. Niks mis mee. Tenminste als je de andere kant van de medaille ook meeneemt. En die wordt nog wel eens vergeten of als minder belangrijk ervaren.

Als ik kijk naar het woord zorgzaam, dan zie ik namelijk ook iets anders. Zaam, als je het een beetje langgerekt zegt (zoals het dialect waar ik vandaan kom), is Samen. Het is dus niet alleen zorgen voor de ander en zorgen die dat de ander het goed heeft. Het is óók zorgen voor jezelf. Zorgen dat jij het goed hebt. Toe laten of vragen dat er voor jou gezorgd wordt. Samen. Zorgzaam zijn heeft twee kanten van dezelfde medaille.

En het wordt vaak een dingetje als dat woord, ontzettend erbij komt. Ont-zettend. Zo zorgen of zorgzaam zijn dat het ontwrichtend is. Voor jezelf. Omdat je de ander te veel en te vaak voor laat gaan. Ten koste van jezelf.

Soms is dat nodig, sommige periodes of omstandigheden vragen erom. Dat is iets anders. Waar het hier om gaat is als het een gewoonte is geworden. Dat je vindt dat de ander het meer nodig heeft, recht op heeft of dat je bang bent de ander te kort te doen. Waarbij je even vergeet dat jij jezelf te kort doet en dat jij ook iets nodig mag hebben. Het zelfs mag krijgen!

Zorgzaam gaat er dus ook om dat jij het goed mag hebben. Dat jij je eigen behoeftes ook wel eens voor mag laten gaan. Of jij zelf niet altijd op de laatste plaats hoeft te zetten. Dat is niet egoïstisch, dat is weten waar je grenzen zijn.

En je weet vast wel dat als jij lekkerder in je vel zit, als jij goed voor jezelf bent, dat je er dan beter voor de ander kan zijn. Doe het dan ook! 😊

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je al zo lang gewend bent om de ander voor te laten gaan. Mag je van jezelf oefenen daarmee? Niet gelijk ergens ja op zeggen, maar aangeven dat je erop terug komt. Zodat je even kan nadenken of het écht past.

Of je doet mee met de december actie om iemand die in de zorg of onderwijs werkt op te geven voor een gratis behandeling bij mij. Die iemand mag ook jezelf zijn 😊!!

Of je geeft een lieve zus, buurvrouw, collega, vriendin op én jezelf! Dat is pas échte zelfzorg! Drie-Dubbelop, want je doet iets liefs voor een ander, je geeft jezelf op én je ondergaat een cranio-ontspanningsbehandeling! Uit je hoofd en in je lijf. Even niets hoeven, gewoon zijn. Als een soort reset. Gratis! Kom je toch even lekkerder de drukke december maand door. Dit is je kans om eens te ervaren waar ik het steeds over heb. En wat best aantrekkelijk lijkt, toch? Met dat volle hoofd, altijd aanstaan en zorgen voor alles en iedereen. Dat kan anders. Mag het ook van jezelf? Ik heb nog 3 plekjes de komende maand. Je kan me een berichtje sturen door hier op te klikken. Zie ik degene die jij het gunt binnenkort?

Liefs,

Geralda

Plaats een reactie